Engelvis met Sitrus & Soy

Geelstert se ouboet: Engelvis op die Kole
‘n Strandbraai met sitrus en soja-geure

Engelvis is een van die mees onderskatte en goedkoopste visse vir die braai. Ja, dit is nie altyd maklik om vars in die hande te kry nie, maar as jy wel op een afkom, gaan jy verseker nie spyt wees nie.

My plaaslike visverkoper in Saldanha, Charlie's Fish Shop, het onlangs vars engelvis in gekry – en toe was dit tyd vir ‘n strandbraai.

Baie mense sê jy moet vis stadig op lae hitte braai, maar ek verskil heeltemal. Ek braai vis altyd oor baie warm kole. Afhangend van hoe dik die vis is, braai ek dit gewoonlik vir 3 tot 5 minute per kant. Smeer ‘n bietjie olyfolie aan die velkant – dit help dat die vis nie aan die rooster vassit nie.

Engelvis is heerlik net met ‘n bietjie suurlemoensap en sout, maar vandag maak ek ‘n lekker sitrus- en sojasous-marinade.

Wat jy benodig:

  • 1 knoffeltoontjie

  • 1 klein knol vars gemmer

  • 1 teelepel gedroogte brandrissievlokkies

  • 1 teelepel pienk peperkorrels (of gewone swartpeper)

  • 2 eetlepels sojasous

  • ‘n Gesonde druk heuning

  • Sap van ‘n halwe naartjie (of lemoen)

Om mee af te rond:

  • Sap van ‘n halwe lemmetjie

Metode:

  1. Maak die marinade:
    Rasper die knoffel en gemmer fyn. Meng dit in ‘n klein potjie of vuurvaste pan saam met die brandrissie, peper, sojasous, heuning en naartjiesap. Laat prut oor die kole vir ±5 minute totdat dit effens verdik.

  2. Glaseer die vis:
    Smeer die warm marinade mildelik oor die vis.

  3. Braai die vis:
    Plaas die vis met die velkant na onder oor warm kole. Braai vir 3 tot 5 minute. Moet jou nie steur as die vel bietjie swart brand nie – dis nie bedoel om geëet te word nie.

  4. Draai en klaar maak:
    Draai die vis om en braai die vleiskant vir sowat 2 tot 3 minute.

  5. Laaste afronding:
    Verf dit nog een keer met marinade en druk dan die sap van ‘n halwe lemmetjie oor net voor opdiening.

Wenk:
Jy sal weet die vis is gaar wanneer die vleis heeltemal wit word en klein krakies op die oppervlak begin vorm.
Onthou: Vis kook nog ‘n bietjie deur in sy eie hitte, so haal dit van die kole af wanneer dit so 90% gaar is.

Geniet dit met kaal voete in die sand en iets kouds in die hand.